Ciasto na pierogi bezglutenowe

wrz 27, 2020 by

Ciasto na pierogi bezglutenowe

Jeżeli Twoje dziecko uwielbia pierogi, ale niestety nie może jeść glutenu, wówczas koniecznie zaserwuj mu bezglutenowe pierogi. Jeżeli zastanawiasz się, jak to zrobić, to musisz wiedzieć, że nie jest to wcale skomplikowany przepis, ale wymaga nieco więcej pracy, zwłaszcza przy zagniataniu ciasta. Przeczytaj poniższy artykuł i weź garść inspiracji dla siebie, i dowiedz się, jak zrobić pyszne ciasto na pierogi bezglutenowe!

Dobra mąka to podstawa każdego ciasta

Bezglutenowa mąka różni się tym od pszennej, że ma nieco inne właściwości .Trochę trudniej ją się zagniata, dlatego musisz poświęcić na to znacznie więcej czasu. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste, ale żeby tak było, musisz albo użyć z robota planetarnego albo zagniatać je ręcznie. Bezglutenowe mąki kupisz obecnie wszędzie są one bardzo szeroko dostępne na będziesz je zarówno w sklepie spożywczym osiedlowym markecie Czy dużym hipermarkecie a także w Internecie Jeżeli ktoś z członków twojej rodziny lub ty sam nie idziecie na co dzień glutenu. Dobrze jest mieć taką mąkę – wykorzystać aby upiec pyszny domowy chleb lub zrobić wyśmienite ciasto bezglutenowe. Zapas mąki bezglutenowej przechowuj w szafce kuchennej, a jeśli jesteś zwolennikiem ekologicznych rozwiązań, możesz również kupić mąkę bezglutenową ekologiczną.

Jak gotować pierogi bezglutenowe i jak przechowywać?

Bezglutenowe pierogi wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody, aby nie przyklejały się one podczas gotowania możesz je delikatnie natrzeć olejem lub wlać trochę oleju do garnka. Zamieszaj je delikatnie łyżką cedzakową i poczekaj aż wypłyną na wierzch, wówczas wyciągaj je na szeroki, płaski talerz, tak aby nie stykały się ze sobą, ponieważ w innym przypadku mogą się skleić .Jeżeli chcesz mrozić pierogi, pamiętaj, aby oddzielić każdą sztukę woreczkiem foliowym. Nie musisz go gotowych pierogów mrozić, możesz równie dobrze zamrozić samo ciasto, ale okryj je szczelnie folią spożywczą i nie przetrzymuj dłużej w zamrażarce niż przez okres dwóch, trzech tygodni, ponieważ po tym czasie ciasto zaczyna pękać i podczas gotowania po prostu się rozpadnie.

Related Posts

Tags